INFÖR SVART SOM SILVER-TURNÉN:

EN TILLBAKABLICK PÅ ÖIJERS SVERIGE-TURNÉ 1984

 

 

Citatet är från en turné 1984: Bruno K. Öijer reste landet runt med sina poesiföreställningar, och med sig under en tid hade han reportern Kristina Lindström, som skrev ett reportage om Öijers Sverigeturné för tidningen ETC (nr 4 1984). Nu är det  mars 2009 och dags för Öijers nya turné. Mycket har hänt under de här 25 åren. Läs här några delar ur Kristina Lindströms reportage...

 

 

 

Först en sekvens som utspelar sig efter en föreställning, där en skolklass agerat publik. Eleverna får chansen att ställa frågor till Öijer:

 

 

Kristina Lindström frågar Öijer:

 

 

 

 

På ett ställe kom det fem besökare, skriver Kristina Lindström i sitt turnéreportage: "De [Öijer och två andra poeter som han turnerade tillsammans med] fraktas runt Sverige av en chaufför som undrar vem fan som vill se skiten". Poesiturnén 1984 sponsrades av ABF, Arbetarnas Bildningsförbund. Numer åker Öijer på turné ensam och hans publik är stor och hängiven. På Svart Som Silver-turnén i november-december 2008 var Södra Teatern i Stockholm fullsatt samtliga sju kvällar som Öijer uppträdde där. 

För 25 år sen var Öijer och hans poesi en ganska marginaliserad kraft - idag är han respekterad och omtyckt i breda kretsar, senaste boken har närmast blivit "en folkrörelse", som han själv uttryckt det. Den här månaden (mars 2009) vann Öijer "Stockholmspriset 2008", som delas ut av tidningen Nöjesguiden, "till personer som betytt extra mycket under året" . Öijer har "skapat ett vemodigt verk som tränger in under huden", löd motiveringen. Men även om mycket har ändrats sen 1984 kvarstår det faktum att Öijer är ensam i sitt slag. Det är fortfarande sant, det som han sa för 25 år sen: "Ingen annan poet har plockat upp den sten jag kastat" - därför måste han fortsätta.

 

 

 

 

BrunoK.se är en inofficiell hemsida tillägnad poeten Bruno K. Öijer.

Bakom denna sajt står Per Erik Wesslén, epost: pererikwesslen@hotmail.com