MOTTAGANDET AV ÖIJERS DEBUTROMAN

 

Jag har fått flera email från personer som undrar hur de kan få tag på Bruno K. Öijers debutroman Chivas Regal, som utkom 1978. En andra, något reviderad, utgåva kom 1997, men både den och originalupplagan är slut på förlaget och säljs inte i bokhandlarna. Enda chansen att få tag på ett exemplar är alltså via antikvariat. Alla Öijers tidigare diktsamlingar finns tillgängliga i utgåvorna av Öijers Samlade Dikter som förlaget publicerar med jämna mellanrum, men debutromanen ingår alltså inte i dessa volymer, så kanske bör en tredje upplaga tryckas nu, med tanke på det intresse som verkar finnas för boken, kanske framför allt hos yngre läsare.

 

De senaste 20 åren har Bruno K. Öijers böcker hyllats unisont, och de har också sålt oerhört bra. Chivas Regal är en Öijer av en annan tid, boken ligger rätt långt ifrån Trilogin och Svart Som Silver stilistiskt och innehållsmässigt. Kritiken av debutromanen, och dess försäljningssiffror, var också av en annan art. Jag har gått igenom några av recensionerna från 1978...

 

 

"Det är den svenska litteraturens enfant terrible som är i farten igen", skrev Tommy Olofson i Göteborgstidningen den 22 juli 1978. "Gestaltningen är [...] ytlig, men den säger ändå något. Bruno K. Öijer står verkligen för något, och i sin till synes hopplösa egorevolt är han omutlig". Olofson är "besviken" på Chivas Regal, "därför att författaren släpper den symboliska framtoning som hans berättelse har i början" och det blir bara "ett tungt draperi av bilder som dras fram och tillbaka över en trist och ointressant verklighet".

 

Aftonbladets recensent Johan Günther (26 juli 1978) konstaterade att:

 

 

"Det gäller givetvis samhället och människorna men också tillvaron i dess helhet [...] Ibland är hans bilder underfundiga, kanske rent av begåvade. Resten kunde utan vidare ersättas med ett enda långt, monotont oartikulerat ljud. Förslagsvis det som uppstår när man släpper luften ur en ballong och håller tumme och pekfinger löst om ventilen [...] låt oss komma ihåg att den inverterade dandyn också är en dandy".

 

Här några rader från Sydsvenska Dagbladet/Tomas Löfström, den 4 augusti 1978:

 

 

I Dagens Nyheter skrev Lars-Olof Franzén (den 2 juli 1978):

 

 

 

1997 läste Franzén boken igen, i dess reviderade form, och skrev återigen i DN en recension (den 27 november 1997). Han var nu något mer positiv, boken är mer än bara hänsynslös:

 

 

Olof Windahl diskuterade i en längre recension i Bonniers Litterära Magasin, nr 4 78, nackdelar och fördelar med Öijers sätt att skriva i Chivas Regal:

 

 

I skrivande stund (den 10 april 2009) finns ett par exemplar av Chivas Regal att köpa på antikvariat.net för 300/350 kr.

 

Här är ett utdrag från boken, s. 46 (1997-utgåvan):

 

 

Kommentarer om boken kan skrivas här.

Huvudsidan om Chivas Regal här på Bruno K.se finns här.

 

 

 

 

 

 

 

BrunoK.se är en inofficiell hemsida tillägnad poeten Bruno K. Öijer.

Bakom denna sajt står Per Erik Wesslén, epost: pererikwesslen@hotmail.com