CHIVAS REGAL 1978/1997

 

 

 

 

 

 

Romanen Chivas Regal utkom första gången 1978 (omslaget till vänster ovan). 1997 publicerades en reviderad version, med nytt omslag av Maya Eizin Öijer (den högra bilden ovan). Utdraget från s. 154 är från den reviderade utgåvan. 

 

Klicka här för att läsa om mottagandet av Chivas Regal, 1978.

 

Den här nyskrivna texten av Öijer står att läsa i nyutgåvan:

 

 

 

1990 säger Öijer i en intervju i Svenska Dagbladet, om sin roman: "Chivas Regal var [...] skriven på ett språk som höll 200 km i timmen. Den var förutom sitt ockulta motiv en kritik av vänstern, och 1978 var det inte läge för det."

 

Kanske var det den vänsterkritiken som gjorde att Chivas Regal bemöttes med mycket hård kritik från de flesta håll. I artikeln "Poeten som kör dikterna live på scen" i Dagens Nyheter, februari 1984, konstateras att Öijers bror "sade upp bekantskapen med Bruno K. när han hade läst boken".

 

Öijer säger i denna intervju från '84 att vänsterfalangerna i Sverige då (när Chivas Regal utkom i slutet av 70-talet) ville att sådana som han "skulle ställas mot en vägg efter revolutionen".

 

Öijer försvarar sin bok med orden: "Man måste faktiskt älska livet i hög grad för att kunna skriva en sådan text som Chivas Regal". Han förklarar att han "hade hamnat i en instängd gränd och letade efter något inombords, ett mjukt ljus i all förtvivlan":

 

"Chivas Regal var också ett försök att bearbeta ångesten och skuldkänslan efter en väninnas självmord. Alias [bokens huvudperson] är en person som ju faktiskt inte kan ta emot någon kärlek alls. Det är mer en förtvivlad bok än en som förhärligar".

 

 

Relaterat material

Mottagandet av Chivas Regal 1978 - artikel

Bruno K. Öijers dagboksanteckningar från 1978

"Att jobba åtta timmar och sedan komma hem och skriva, det går bara inte" - artikel som bygger på en intervju med Bruno K. Öijer, gjord i juli 1977.