GURU PAPERS 1972-75

 

 

 

 

Bruno K. Öijer började arbeta med stenciltidskriften Guru Papers från och med nr 2 1972. Från och med nr 3 ingick han i redaktionen. Det sista numret blev nr 9-10 1975. 

 

Öijer bidrog med bl.a. dikter, teckningar/omslag, artiklar, recensioner (av en Leonard Cohen-konsert 1972, t.ex.),  manifest och översättningar (av Bob Dylan och Jack Kerouac). 

 

 

 

 

 

Bruno K. Öijer: "Vi var tre galningar i Linköping som startade tidningen. Vi började med att dela ut den gratis, slänga den i telefonkiosker och på tåg. För de flesta som var med hade det varit en kul grej, för mig var det livsviktigt att skriva. Jag tror det vi gjorde betydde mycket. Människor insåg att de kunde vara lite galna, att det inte finns nån jävla universitetsmall för hur man ska skriva."

 

 

 

 

Lyssna på Öijers "Manifest -74".


Se en kortfilm om Bruno K. Öijers framträdande vid en poesiuppläsning i Riksdagshuset i maj 1974.

 

Se en kortfilm (3 min.) om Bruno K. Öijers Uppsalabostad 1972/73.

 

Läs ett debattinlägg av Bruno K. Öijer, publicerat 1972 i Upsala Nya Tidning

 

 

 

 

 

 

För mer information om Guru Papers, se Per Bäckströms avhandling Aska, Tomhet & Eld: Outsiderproblematiken hos Bruno K. Öijer [2003]; Johan Svedjedals Gurun och grottmannen (ingår numera i samlingsvolymen Tänkta världar [2004]); Olle Törnvalls Det svarta puzzlet - en essä om Bruno K. Öijer [2002].